Om Right To Play

Barn skal leke – det er en rettighet de har uansett hvor i verden de vokser opp. Lek gir barn trygghet, skaper glede og motivasjon til å lære. Og gjennom leken beskytter, utdanner og styrker vi barnas muligheter for en bedre fremtid.

Vår historie

I 1993 reiste Johann Olav Koss til Eritrea. I landet hvor borgerkrig og hungersnød hadde satt dype spor møtte han en skolegutt, som fikk han til å innse viktigheten og betydningen av lek.

Da friminuttet startet flokket de andre barna seg rundt gutten. Han tok genseren sin, rullet den sammen som en ball – og dermed var fotballkampen i gang! Samholdet, friheten og gleden som barna viste under kampen gjorde inntrykk på Johann. Der og da bestemte han seg for at han ville bidra til at flere barn som vokser opp i krig, nød og konflikter skulle få oppleve positiviteten av lek.

Tilbake til Norge mobiliserte han hele folket, og samlet inn 18 millioner Euro! Han fylte opp et fly med sportsutstyr og leker, og reiste tilbake til Eritrea. Med i lasten var også en fotball til skolegutten med den langermede genseren.

Mange var kritiske til at Johann hadde tatt med leker til et land hvor folk sultet. Men Presidenten i Eritrea, som tok imot Johann, sa: «dette er den beste gaven vi kunne få. For første gang har vi fått noe som ikke bare holder oss i live. Nå kan våre barn lek som alle andre barn».

For Johann ble dette starten på Right To Play, som i dag bidrar til at 1,9 millioner barn får lek og aktivitet inkludert i sin hverdag. Vi kaller det den livsviktige leken.

2001 - 2004

Our early years are focused on humanitarian needs in Africa, and Asia and the Middle East.

Programs launch in Uganda, Tanzania, Mozambique, Mali, Thailand, Rwanda and the Palestinian Territories, helping 500,000 children to rise each week.

Key Players

Når barn leker, vinner verden

Donate now