"Hvem som helst kan bli smittet"

Irene (12): forebygger COVID-19 smitte i nabolaget

I en landsby nord i Ghana banker Irene på dørene i nabolaget. Inspirert av læreren sin, informerer hun nabofamiliene om hvordan de kan beskytte seg mot COVID-19, og samtidig avkrefter hun feilinformasjon om det smittsomme viruset. Irene banker på døren, tar et skritt tilbake og venter på at noen åpner. Hun forklarer ivrig til naboene om hvordan muligheten for å bli smittet reduseres ved å unngå nærkontakt, god håndvask og andre enkle tiltak. Hun bekrefter også at det ikke hjelper å drikke alkohol eller be til høyere makter for å unngå smitte. I tillegg registrerer hun alle skolebarna i husstanden, slik at de får tilsendt hjemmeundervisningsmateriell. Så fortsetter hun til det neste huset.

I juni stengte skolene i Ghana, og ikke lenge etter begynte Irene å oppsøke husene i nabolaget. Myndighetene i landet har lagt til rette for at barna kan følge undervisningen gjennom TV og radio, men i Tolon-området hvor Irene bor, har ikke alle denne muligheten. Over 40 000 lever i ekstrem fattigdom, og har ikke rå til TV eller radio. Med begrenset tilgang til informasjon oppstår det lett rykter og feilinformasjon om det smittsomme viruset.

Glover - Ghana-Moz - Carousel Image 3.jpg
Viktigheten av håndvask for å forebygge smitte er noe Irene informerer naboene sine om

Hverdagen til Irene ble veldig annerledes da skolene stengte. Fra å delta aktivt i undervisningen ble hun nå satt til å utføre forskjellige gjøremål i huset. Irene ble bekymret for fremtiden og om hun noen gang kunne starte på skolen igjen. Noen uker etter nedstegningen kom en av lærerne fra Right To Play programmene på besøk. Læreren informerte Irene og familien hennes om hvordan de beskytter seg mot COVID-19 samt hvordan Irene kunne fortsette undervisningen hjemme.


Ghana har registrert over 46 000 tilfeller av COVID-19, og en av de største utfordringene for regjeringen er å nå ut med riktig informasjon.

"Naboene våre trodde ikke på COVID-19", sier Irene

“Naboene våre trodde ikke på COVID-19. Det gjorde ikke foreldrene mine heller, og jeg var også i tvil. Men etter at vi hadde besøk av læreren min skjønte jeg at viruset eksisterer", forteller Irene.

Læreren forklarte at COVID-19 var en dødelig luftveisinfeksjon, og at den kunne forhindres gjennom god hygiene. Hele familien lærte blant annet hvordan man vasker hendene for å fjerne viruset og beskytte seg mot smitte fra andre. Hun hadde også med en hjemmeundervisningspakke og noen bøker til Irene, slik at hun kunne fortsette å lære mens skolen var stengt.


Da Irene skjønte alvoret knyttet til COVID-19 ble hun bekymret for familie, venner og naboer. Hun visste at mange ikke tok smittesituasjonen på alvor, og at det økte risikoen for at noen i hennes området kunne bli syke. Dette var grunnen til at Irene bestemte seg for å bidra til å forhindre smitte, - akkurat som læreren sin fra Right To Play programmet.

Irene - Ghana - Image 2 - Web.jpg
Det er fortsatt ikke registrert smitte i området hvor Irene bor. Etter at hun har informert naboene om hvordan de kan forebygge smitte, hjelper hun barna med å lese.

"Myndighetene klarer ikke alt alene", sier Irene. "For å stoppe spredningen av COVID-19, må vi alle bidra til å beskytte hverandre og oss selv. Dette må vi stå i sammen".

"Irene bidrar til å forhindre smitte i nabolaget", sier naboen Salifu

Irene liker å lese for nabobarna, og hun har med seg bøker når hun banker på dørene. Etter å ha informert om COVID-19, setter hun seg ned med barna. I begynnelsen hadde hun en del utfordringer med å lese teksten selv, men etter mye øving flyter det nå fint.

“Jeg er veldig fornøyd med at jeg har blitt så flink til å lese, og det er takket være den ekstra hjelpen jeg fikk fra Right To Play. Nå kan jeg også hjelpe vennene mine med å lese", forteller Irene.

Tolon området har fortsatt ikke hatt noen utbrudd av COVID-19. Mye av grunnen til dette er den gode preventive informasjonen lærere og ungdommer som Irene har bidratt med. Irene kommer til å fortsette sitt viktige arbeid til pandemien har blitt mer kontrollert.

"Hvem som helst kan bli den neste, man vet aldri. Vi må alle beskytte oss mot dette viruset", avslutter Irene.