Libanon: på en grusbane i utkanten av Tripoli har en gruppe på rundt 30 unge gutter møtt opp for å trene fotball. Støvet vrimler og innsatsen er på topp når trener Said (17) instruerer laget. Disse barna vokser opp i et område som er sterkt preget av fattigdom, vold og usikkerhet. Familier på flukt fra krigens herjinger i Palestina og Syria har bosatt seg her sammen med lokalbefolkningen.

Den tøffe oppveksten

Den unge treneren har vokst opp som flyktning her, noe som ikke var lett. Da Said var yngre ble han mobbet, utestengt og ranet. Disse opplevelsen resulterte i utagerende oppførsel, og han hadde store problemer med sinnemestring. Men mye endret seg da han selv ble med på det lokale fotballaget for seks år siden i regi av Right To Play og SAHA (Sports and Humanitarian Assistance). Her opplevde han inkludering, respekt og samarbeid på tvers av bakgrunn, religion og etnisitet – og her møtte han sitt store forbilde: Bilal.

Bilal er fotballtrener og opplært gjennom Right To Play til å bruke lek som metode for å beskytte, utdanne og styrke utsatte barn. I Libanon er fotball ofte forbeholdt de som kan betale for trenere og utstyr, og mange barn som Said har derfor ikke mulighet til å delta. Men med programmene til Right To Play og SAHA får også barna som vokser opp i vanskeligstilte områder et tilbud. Bilal ble fort en trygg voksenperson for Said. Gjennom støtten og samarbeidet dem imellom har Said blant annet lært seg sinnemestring og løse problemer ved å bruke ord istedenfor vold.

-Bilal er min inspirasjon. Jeg har lært så utrolig mye av han, både når det gjelder fotball og om livet. Said (17), fotballtrener

Said - Lebanon - Photo 3
Fotball som verktøy

Bilals viktige rolle har inspirert Said til å bli fotballtrener. Ved å bruke fotball som verktøy er målet hans å få flere barn vekk fra gata, og inn i et positivt miljø med fokus på selvdisiplin.

Basert på læring fra sitt store forbilde startet Said opp som fotballtrener i begynnelsen av 2019, og et halvt år senere er det over 30 gutter som deltar på den ukentlige treningen. Det koster ingenting å delta, men dersom noe har mulighet til å donere en gang iblant kjøper Said inn nye fotballer.

-Vi får barn som henger på gata inn i et trygt og organisert miljø. Said (17), fotballtrener

Det er ikke bare gutta på laget som blir positivt påvirket av innsatsen til Said. Lokalbefolkningen opplever at gutta som er med på laget er blitt mer disiplinert, fokuserte, punktlige og respektfulle. Fotballen har gitt dem alternativer til narkotika og vold, og en arena for å dyrke nye vennskap og oppnåelser.

Gjennom Bilal og Said har den støvete grusbanen blitt en arena for håp og fred.

Said–2019-Lebanon Story-Homepage Image.jpg