• Siste nytt - 11. desember 2017

  Rowegians skal krysse Atlanterhavet i en robåt - og blir med det, de første norske kvinnene som har rodd over noe hav.

  Med et tidsestimat på 40 - 70 døgn, skal de fire jentene begi seg ut på sitt livs eventyr og utfordring. Den 12. desember kaster de loss fra La Gomera, hvor 3000 nautiske mil på åpent hav skiller dem fra mållinjen på den karibiske øya Antigua. Jentene skal også samle inn penger til Right To Play gjennom prosjektet. 

  Rowegians 1.png

  Rowegians f.v: Cornelia Bull, Hege Svendsberget, Camilla Bull og Kaptein Sophie Stabell. Her fra et løp de deltok på for Right To Play våren 2017. 

  Ferden skjer i ly av racet "Atlantic Challenge", hvor lag fra hele verden samles for å gjennomføre "The world´s Toughest Row". Idéen om deltakelse oppsto da lagets kaptein, Sophie, tok imot fire engelske venninner som kom i mål i Antigua i 2016. Frøet var sådd, og Sophie så starten på et vanvittig eventyr. Vel hjemme i Oslo, fikk hun Camilla på tråden som enkelt lot seg overtale. Rekrutteringen etter de to siste lagmedlemmene ble funnet i nær krets, hvorav Cornelia er Camilla sin søster, er Hege venninne fra ungdomstiden.

  Til dags dato er det kun 6 nordmenn som tidligere som har krysset Atlanterhavet på denne måten - og de er alle menn! Pionerene innenfor sjangeren er de norskfødte amerikanerne Frank Samuelsen og George Harbo som krysset fra New York til Isles of Scilly i 1896. De brukte 55 dager på overfarten, og det skulle ta 114 år før noen klarte å slå deres rekord.

  Havroing har siden dette utviklet seg til en ekstremsport, og en annen anerkjent nordmann på området er Stein Hoff. Hoff har rodd over Atlanterhavet 2 og ¾ gang, og har operert som en verdifull mentor for jentene det siste året.

  Det presiseres med dette at det foreligger friskt mot hos Rowegians for å slå den norske herrerekorden på 59 dager, satt av Trond Bratland Erichsen (29) og Emil Eide Eriksen (27) i 2011/2012. Med under 59 dager som mål, snuser laget ikke bare på én, men to norgesrekorder ved fullført krysning - "raskeste nordmenn" i tillegg.


  Gjennomføring

  Laget ror 24 timer i døgnet, med en skiftordning som tilsvarer to og to som ror, to timer av gangen. Det tilsier at det ikke blir mer enn to timer sammenhengende tid borte fra årene. Den tiden skal man, utenom å sove, benytte til å få i seg næring, gjøre sitt fornødne, rense kroppen for salt og behandle eventuelle sår. Sistnevnte vil være uunngåelig, og vanligst er gnagende sår på bakende og i håndflater. Daglig vedlikehold av båten vil også inngå i rutinene.

   

  Mat, drikke og forhold om bord

  Maten som fortæres om bord, er hovedsakelig frysetørret mat. Distributøren er Summit to Eat, som til stor glede tilbyr mange ulike retter. Variasjon vil være viktig, da den frysetørrede maten er begrenset både på farge og konsistens. I tillegg er jentene blitt oppfordret av tidligere deltagere til å ta med alt de kan tenke seg av snacks som tåler et fuktig klima. Egenprodusert havregrøt er på forhånd vakuumpakket, og gjort klart i porsjonsstørrelser. Et resultat av et iherdig grøtverksted over en helg i barndomshjemmet til Camilla og Cornelia.

  Tommelfingerregel for minimum inntak av energi, er 60 kcal pr. Kg. Det vil si, at hver av jentene vil være i behov av et daglig inntak på minimum 4000 kcal - gjennomsnittlig. Mat med høyt energiinnhold, ultra fuel væskeblanding, og annen snacks, vil sørge for dette.

  Sanitærforholdene består av en mørtelbøtte som toalett, som er godt sikret til dekk. Alt ferskvann som benyttes er filtrert saltvann fra båtens egen watermaker. Denne innretningen vil bli det absolutt mest essensielle ombord, da den sørger for at forsyningene både når det gjelder mat og drikke. Dersom den elektriske watermakeren skulle bli ødelagt, finnes det en manuell pumpe som vil gjøre samme nytten. Den vil derimot være fysisk krevende å håndtere, og det er ønskelig å unngå ekstra belastninger den den tiden man ikke ror.

  Det kan forventes å bli over 40 grader inne i kabinene, med svært høy luftfuktighet. Lukene til kabinene må, foruten ved inn- og utgang, til enhver tid være lukket for å unngå vannsprut på teknisk utstyr, eller at større mengder vann trenger inn i båten.

  Som beskyttelse mot solen er blant annet høy solfaktor og gode hatter noen av forholdsreglene som er tatt. Overoppheting, solbrenthet, og dehydrering er faren i et slikt klima, og ikke noe man er villige til å risikere.

  Rowegians 3.png 

  Båt

  Båten er en 28 fot lang (ca. 8,5 m), spesialbygget havrobåt av merket Rannoch. Båten, som er avbildet under, er bygget for 4 personer, og har en kabin i baug- og akterende. I kabinene sover én person om gangen, med unntak av uvær hvor samtlige må holde seg innendørs. Da vil det være romslig nok for to personer i hver kabin.

  I akterkabinen har elektrisiteten på båten sitt hovedsete. Her finnes navigasjonsutstyr, VHF radio, strømforsyningsbrytere m.m. All strøm produseres fra de to solcellepanelene som er montert på taket av hver kabin. Panelene må holdes frie for salt og bevares intakte for at de skal absorbere maksimalt med solenergi. En daglig rutine vil være å rengjøre dem med ferskvann.


  Rowegians 2.png

  Vær

  Man vil være fullstendig avhengige av været for å ha en rask og sikker overfart. ​


  Ser frem til både nedturer, og oppturer

  Siden tidlig i år har laget fått tett oppfølging av en mental trener ved navn Sara Isacovic. Med sølv i OL i svømming og en grad i Sports Psychology fra Berkley, har hun virkelig rustet dem for den kommende utfordringen. Da den fysiske treningen er viktig for styrke, utholdenhet og skadeforebygging, er den mentale treningen avgjørende for at kroppen skal lystre under krevende forhold.

  Under forberedelsene har naturligvis hovedfokuset vært på å skreddersy det praktiske, samt forberede seg på de fysiske og psykiske påkjenninger.  Men de glemmer heller ikke grunnen til at de ønsket å gjøre dette i utgangspunktet. Mellom dem fire prates det mye om hvilke ting vi skal få oppleve.​

  • Det skal bli interessant å oppholde seg på et lite område, langt ute på havet, uten noen av de tingene som ellers opptar oss i hverdagen. Vi skal bevege oss til bunnen av Maslows behovspyramide, og kjenne på de helt basale grunnbehovene fremfor noe annet, sier Camilla.
  • Jeg tror det vil bli helt unikt å oppleve yrende dyreliv på så kloss hold, og i sitt helt naturlige habitat, sier Cornelia.
  • Stjernehimmelen, helt uforstyrret er en av de tingene jeg gleder meg mest til og som jeg tror vil bli en enorm opplevelse, sier Sophie.


  Ror for et godt formål

  Jentene har i forbindelse med konkurransen valgt å starte en innsamling til Right To Play og håper å kunne samle inn en halv million til organisasjonen. Pengene fra innsamlingen vil bli brukt til Right To Play sitt prosjekt i Etiopia, som fokuserer på å legge til rette for at flere jenter fullfører skolegang. Du kan lese mer om innsamlingen og bidra her: http://innsamling.righttoplay.no/rowegians/3-2969


  VI ØNSKER JENTENE ALL MULIG HELL OG LYKKE TIL PÅ VEIEN OVER ATLANTERHAVET!

    
Act