• Siste nytt - 7. august 2017

  Fra Right To Play til internasjonal ungdomsorganisasjon

  Malual Bol Kiir står med FNs flagg i bakgrunnen og foran et publikum av unge ledere og politikere. Han snakker engasjert og ærlig om livet sitt som barneflyktning. I dag er han en anerkjent og respektert internasjonal ungdomsleder, men som barn deltok Malual i Right To Plays prosjekter i Uganda. Han er nå grunnlegger av fredsorganisasjonen African Youth Action Network (AYAN). ​

  " Jeg ble inspirert av Right To Play til å bli leder og fredsaktivist. Nå bruker organisasjonen AYAN lignende metoder for å skape forsonende møter​ i flyktningleire i Uganda. Jeg ønsker å skape håp for fremtiden og drømmer selv om å bli menneskerettighetsadvokat​ en dag", sier han.

  Malual_Homepage_Banner.png

  Livet som barneflyktning

  Malual var bare syv år gammel da han, moren og hans yngre bror, flyktet fra borgerkrigen i Sør-Sudan. Etter flere dager på flukt, ankom de Invepi flyktningleiren i Yumbe, nordlige Uganda. Malual hadde et håp om at familiens kamp var over, men i stedet ble han møtt av kaos og nye utfordringer. Hverdagen var preget av begrenset tilgang på ressurser som mat, vann og elektrisitet, etterfulgt av trakassering fra ulike tjenestemenn. Det å skaffe seg venner var nesten umulig.

  "Det var store språkbarrierer. Flyktningleiren besto av mennesker fra ulike etnisiteter," forklarer Malual. Skolen ble derfor et viktig fristed, og jeg fant meg raskt til rette i klasserommet. Jeg sluttet meg til skoleklubben og deltok etterhvert i aktivitetene til Right To Play-teamet.

  «Jeg ble invitert til å delta av læreren min, og som hadde stor betydning for meg. Det var første gang i mitt liv jeg følte meg sett og som gav meg en følelse av verdighet. Jeg startet å se på meg selv som mer enn bare en flyktning.»

  Malual_Story_Image1.png 


  Den blå ballens budskap

  Malual husker hvordan deltakelsen i aktivitetene tilførte ham mening, tilhørighet og identitet. Lekene gav ham nytt mot, og frigjorde spenning og angst som følger av konflikten i hjemlandet.

  "Dagene med lek var de beste dagene i livet mitt," sier Malual. "Vi sang, danset, lekte og spise god mat."

  Malual favoritt ball var blå. Gruppeaktivitetene gikk ut på å rotere mellom fem forskjellige baller. Rød ble brukt for å lære tall og leseferdighet. Svart for fysisk utvikling, gul for følelser og grønn for helse. Den blå ballen ble brukt til diskusjoner rundt teamarbeid, fredsbygging og samarbeid.

  "Jeg lærte om betydningen av tilgivelse og toleranse," sier Malual. "Hvis jeg ikke hadde deltatt i disse aktivitetene som barn, ville jeg hatt et annet fokus. Vi barn glemte at vi var fra forskjellige stammer, i stedet lærte vi å samarbeide som et team. På tross av våre ulikheter."

   

  Malual_Story_Image2.png 

  Effekten av Right To Plays arbeid

   
  " Ulikheter kan splitte grupper, og toleranse for mangfold er derfor viktig i arbeidet for fred. Jeg ønsker å videreformidle det jeg har lært og bidra til å gjenoppbygge landet mitt.»

  Malual har i dag engasjert flere ungdommer han har møtt gjennom programmet. Sammen etablerte de organisasjonen AYAN, og som jobber for å bedre vilkårene til flyktninger. Arbeidet skal gi dem en trygg arena for å kunne dele sine tanker, ideer og fremme deres rettigheter.

  "Mine kolleger er alle fra ulike stammer. Vi er Nuer, Dinka og Equatorial, et speil av Sør-Sudan, sier Malual.

  "I stedet for å skape konflikt mellom oss kan vi jobbe sammen som et lag, slik vi gjorde under aktivitetene til Right To Play. Vi ønsker å lære toleranse, utholdenhet og omfavne mangfold."

  ​ 

  Malual er fremtiden

  Med støtte fra UNHCR, implementerer AYAN fredsbyggende tiltak i flyktning- og bosetningsleire i hele Uganda. Malual har i dag et år igjen av jusstudiet, og mottok i år utmerkelsen "Courage Award" fra Flyktningkommisjonen som ble delt ut av Chelsea Clinton.

  «Hvis Right To Play ikke hadde påvirket livet mitt, ville jeg deltatt krigen i Sør-Sudan. Jeg ville vært som alle de ungdommene som i dag blir brukt av politikere i krig,  jeg ville kjempet for min egen etniske gruppe", forklarer Malual. "Men i stedet ønsker jeg å overbevise unge mennesker om at vi kan være løsningen og ikke en del av problemet."​

   

    
Act